A TÓRÓL

Történet

Soltvadkert legvonzóbb idegenforgalmi nevezetessége a várostól 2 km-es távolságra található Vadkerti-tó, mely évről évre turisták ezreit vonzza, de a helyi és környékbeli lakosságnak is kedvelt pihenőhelye. Nagy valószínűséggel az egykor kenderáztatóként funkcionáló tó felől áradó kellemetlen szagról kapta a Büdös tó nevet a település nagyvize, aminek jelentős jód, valamint kéntartalma is különös szagot áraszt. Gyógyhatással is bíró vízéről 1839-ben jelent meg először tudományos vizsgálati anyag, azonban a szikes tavat már az 1780-as években készült katonai térképen is meg lehet találni. 

Az évszázadok alatt néha kiszáradt az aszályosabb esztendőkben, de jelenleg a fürdő- és horgászhely szebb és gondozottabb, mint valaha. A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik. Legmélyebb pontja 2,3 méter, átlagos vízmélysége pedig 1,23 méter. Kerülete 5 km, könnyen körbesétálható. A tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. A tó vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. A sekély víz gyorsan követi a levegő hőmérsékletének változásait, nyáron viszonylag hamar felmelegszik, télen viszont tartós fagypont alatti hőmérséklet esetén korán befagy.

A több mint 50 hektáros vízfelület és környezete egyszerre szolgálja az üdülők, horgászok és vízi sportok kedvelőinek kényelmét. A tó déli és nyugati partszakasza beépített: több száz hétvégi ház és egy tucat különböző ifjúsági tábor található itt, kezdve a faházaktól, a téliesíthető, modern épületekig. Az 500 férőhelyes, partra nyíló, jól felszerelt kemping szolgáltatásait évente több ezren veszik igénybe. A tó környékén és a településen található éttermekben táj-jellegű, ízletes ételek és a helyben termelt borok kínálatából válogathat a kedves vendég. Az üdülőszezonban tartott színes rendezvényeket – horgászverseny, országos motoros találkozó, bor- és sörfesztivál – több tízezren látogatják. A tó partján található strand 2018 és 2020 között teljesen megújult, korszerű létesítményekkel és szolgáltatásokkal várja a kikapcsolódni vágyókat.

VADKERTI-TÓ

ADATKEZELÉS

Üzemeltetés
+36 78 581 845

Fekete Villa Panzió
+36 70 908 0350