Soltvadkert és környéke

Látnivalók, attrakciók

Lukács Antal Kápolna

Megjelenítés térképen »

Más néven Szent Kereszt Kápolna. Nemes Lukács Antal – Vadkert, Csábor és Bőszér bérlő birtokosa, a jelenlegi városháza épületének építtetője – 1845-ben kapott engedélyt a kalocsai érsektől a régi katolikus temetőben kápolna építésére. A kápolnát 1847-ben szentelték fel, 1852-ben temették ide Lukács Antalt.

Hősök tere- szobrok és emlékművek

Megjelenítés térképen »

Millenniumi emlékmű

1996-ban állították a millennium emlékére. Szűcs Farkas László helyi szobrászművész alkotása.

Csodaszarvas emlékmű

2007. augusztus 20-án avatták fel az ősi motívumokat ábrázoló fából készült emlékművet, mely a turulmadarat, a csodaszarvast és Nagy-Magyarországot ábrázolja. Az emlékművet Szűcs Farkas László készítette. Jelenleg az emlékművön csak a turulmadár és a korona látható.

Kopjafa

1956. október 27-én a budapesti hírek hatására a Községi Tanácsháza előtt gyülekeztek az emberek. Ledöntötték a kommunista hatalmat jelképező vörös csillagot, de emberéletet követelő erőszakos események nem történtek. Fülöp Jenő és Font Sándor kezdeményezésére a helyi MDF és a Kisgazda Párt tagjai az akkor elhunyt magyarországi áldozatoknak állítottak emléket a Hősök terén 1989-ben felállított kopjafával.

Aradi vértanúk emlékműve 

Az 1848-as emlékmű hátoldalára 2010. március 15-én helyezték fel az aradi vértanúk portréit, melyeket dr. Windecker Zoltán, városunk aljegyzője (1943-2017) készített. Ide szervez 2015 óta minden október 6-án megemlékezést a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár.

1848-as emlékmű 

A 2007. március 15-én felavatott emlékmű, az 1848-49-es szabadságharcban résztvevő vadkertieknek állít emléket. Az emlékmű márványtömbje Soltvadkert erdélyi testvértelepülésének, Sarmaságnak az ajándéka. Az emlékművet Máté István szobrászművész készítette. A márványtömböt bronz szalag fogja körbe, mely a nemzet egységének jelképe.

I. világháborús emlékmű

1931. május 31-én avatta fel Habsburg József főherceg. A Hősök-szobrának talapzatára 321 név van felvésve. A büszkén néző, rendíthetetlen magyar katona ércbe öntött álló alakját Kalotay Kreipel Ottó szobrászművész készítette. 1945 után 11, a II. világháborúban hősi halált halt katona neve is felkerült az emlékmű talapzatára.

Német-Magyar emléktábla és barátságfa

2008 nyarán ültették el az egymásba fonódó két hársfát, mely elé egy emléktáblát is elhelyeztek. A fák ültetését és az emléktábla állítását Kunfi Lakosch József kezdeményezte, aki a németországi Erbachból költözött vissza Magyarországra, Soltvadkertre. A két hársfa az eltelt évek alatt egymásba fonódott, hűs árnyat adó fává lett.

Selymesi templom és Lázárné Herczeg Lívia festményei

Megjelenítés térképen »

Selymesi templom 

1995-ben, nagy társadalmi összefogásnak köszönhetően épült meg Selymesben a Fatimai Szűz tiszteletére szentelt modern vonalú templom. Nem külön egyházközségi központ, hanem kihelyezett miséző hely.

Lázárné Herczeg Lívia festményei 

A selymesi templomban tizennégy stáció, egy oltárkép és egy festmény látható, melyek Lázárné Herczeg Lívia alkotásai.

Szent Korona Cukrászda és Cukrászmúzeum

Megjelenítés térképen »

Szent Korona Cukrászda

1971-ben fogadta a cukrászda első vendégeit. Az évek során Szervánszky József László tulajdonos cukrászmester, Soltvadkert város Díszpolgára (2007), az ország egyik legnagyobb választékával rendelkező, közkedvelt turisztikai célponttá vált cukrászdáját hozta létre, mely hagyományos és különleges sütemények mellett, széleskörű fagylalt választékkal, saját készítésű bonbonokkal és kávékülönlegességekkel várja vendégeit. A cukrászda ma már reggeliző hely is.

Cukrászmúzeum

A Szent Korona Cukrászda 2004-ben épült emeleti részén található. A cukrász-élet régiségeit őrző, egyedülálló gyűjtemény 2006 óta látogatható. Megálmodója és létrehozója Szervánszky József László országosan elismert cukrászmester.

Gyöngyház Kulturális Központ – kiállítások

Megjelenítés térképen »

Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár

Az 1950-es évektől művelődési házként üzemlelt 1991-ig. 1992-2000-ig diszkó működött az épületben. Miután lebontották, a helyén 2003-ban felépült a Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ, mely 2018-ban felvette a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár nevet. Az intézményben filmszínház is üzemel.

Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár

Az 1953-ban alapított könyvtár a Szentháromság utca 1. szám alatt működött. A város 2003-ban felépült új közművelődési épületében a könyvtár két szinten és 160 m2-en kapott helyet Városi Művelődési Ház, Könyvtár és Szabadidő Központ elnevezéssel, mely 2018-ban felvette a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár nevet.

Gyöngyház Kulturális Központ, Sportcsarnok

1986-ban készült el a sportcsarnok. Kihasználtsága maximális és folyamatos, helyet ad iskolai testnevelésóráknak, sporteseményeknek, bajnokságoknak, edzőtáboroknak, valamint báloknak, zenés rendezvényeknek, műsoros előadásoknak is. 2003-tól a művelődési ház, mai nevén Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár intézményegysége.

Nagy Pál-István Helytörténeti Gyűjtemény

Megjelenítés térképen »

Az épületet az 1880-as években építette egy kereskedő család. Az államosítás után, 1948-tól a helyi kommunista párt székháza volt. 1992-2003-ig az Ady Endre Művelődési Otthonnak adott helyet. A gyűjtemény 2011-től a művelődési ház része. Az épületet 2015-ben felújították, azóta a helytörténeti gyűjtemény és a települési értéktár otthona.

Magánkezdeményezésként jött létre Dudás Csaba, Tóth Gábor és Tóth István „Csitta” gyűjteménye 2013-ban. Elsősorban a magyar motorkerékpárgyártás történetére összpontosít az 1930-as évektől 1975. október 23-ig, a hazai motorgyártás végéig. A gyűjtemény jelenleg 95 motort számlál, amelyek kor szerint sorakoznak egymás mellett.

Vadkerti-tó tanösvény és kilátó

Megjelenítés térképen »

A 2010-ben, fából készült 12 méter magas kilátótorony megközelíthető a tó melletti tanösvényen. Kedvelt kiránduló és pihenő célpont, ahonnan festői táj tárul az ide látogatók elé.

Borudvar

(a Bajcsy-Zsilinszky és a Dr. Gratzer István utca csomópontjánál)

Az itt található  két szobrot Szűcs-Farkas László, Soltvadkerten alkotó szobrász faragta ki. Az avató ünnepséget 2008 októberében, a Szüreti Napok keretében tartották.

A fényképeket Kovács Gyula készítette.

VADKERTI-TÓ

ADATKEZELÉS

Üzemeltetés
+36 78 581 845

Fekete Villa Panzió
+36 70 908 0350